MENIU
close
loading
 • Ligustrum Ovalifolium
  Din pasiune pentru planta.

 • Ligustrum Ovalifolium
  Din pasiune pentru planta.

 • Perete verde din Ligustrum Ovalifolium
  Din pasiune pentru planta.

 • Florile plantei Ligustrum Ovalifolium
  Din pasiune pentru planta.

Denumire stiintifica: Ligustrum ovalifolium
Denumire populara: Lemn cainesc
Familie: Oleaceae
Origine: Japonia, Asia de Est

Aspect si prezentare:
Ligustrum ovalifolium (lemnul cainesc) este o planta perena, cu crestere arbustiva de pana la 3m inaltime, frunzis semi-persistent, ramuri dese si frunze mici, de culoare verde-lucios, in perioada verii cu flori albe, grupate in raceme.

Conditii la factorii de mediu si cultivare:
Se cultiva in toate zonele tarii noastre, fiind foarte rezistent la orice conditii de clima. In zonele fara geruri mari, frunzisul rezista pe ramuri si in lunile de iarna. Cel mai bine se preteaza in cazul gardurilor vii ornamentale, indeplinind cu succes rolul de protector al prafului, zgomotului dar si al intimitatii gradinilor fata de vecini sau trecatori.

Nu este pretentios fata de o anumita expunere la lumina, tolerand la fel de bine razele directe ale soarelui cat si semiumbra. Totusi plantarea in umbra deasa va duce la obtinerea unor exemplare subtiri, fara vigoare si cu frunzis redus.

Rezista la o gama larga de temperaturi, vara suportand temperaturi de +30 de grade Celsius, pastrandu-si frunzisul chiar si in lunile de iarna, daca temperatura nu scade sub -10 grade Celsius. Rezista chiar si pana la temperaturi de -15 grade Celsius, dar isi pierde frunzele, sub aceasta limita aparand pericolul de inghet al radacinilor.

Necesita udare abundenta doar in perioadele de canicula, in restul anului multumindu-se cu apa rezultata din ploi.

Umiditatea atmosferica il ajuta sa-si pastreze frunzisul verde, sanatos si foarte des. Totusi un aer foarte uscat nu-l afecteaza foarte mult, adaptandu-se rapid la orice conditii de clima.

Cand vine vorba de solul de cultura, Ligustrum ovalifolium (lemnul cainesc) este la fel de nepretentios, dezvoltandu-se foarte bine atat in soluri humoase, bogate, cat si in substraturi, nisipoase si sarace. Nu se simte bine in soluri prea compacte, care-i ingreuneaza cresterea si ii pot putrezi radacinile, mai ales in cazul unor ploi abundente sau udari exagerate.

Fertilizarea cu substante foliare este benefica, dar si o imbogatire a solului anuala cu ingrasaminte naturale sau chimice poate oferi rezultate vizibile in aspectul general al plantei.

Inflorirea are loc vara, incepand cu luna iunie, ciorchini mici de flori albe, cu miros specific, aparand in etape.